Сигурен съм, че това не е първият сайт, който ще Ви обясни защо трябва да си купите лаптоп Acer от Notebook.bg.

Все пак защо толкова много хора пишат за нуждата да си купите точно тази марка от точно този сайт? Очевидните причини са две:

– Acer е доказан бранд сред производителите на преносими компютри,
– а пък Notebook.bg е сред най-уважаваните онлайн магазини, продаващи лаптопи, таблети и смартфони.

Това, което вероятно не знаете е (или пък знаете), че се провежда SEM (Search Engine Marketing) състезание с награден фонд над десет хиляди лева. За да получите половината от тях или пет хилки в брой/кеш или на ръка, ще трябва да класирате статия със заглавие “Защо трябва да купим Acer от www.Notebook.bg?” в Гугъл.

Вашият резултат трябва да бъде на първата позиция по търсенето споменато по-горе точно в 12 часа обедно време на 15-ти декември 2013-та година. Но не мислете, че може да “излъжете” организаторите и спонсорите, като пуснете много скъпа adwords кампания. В условията ясно е записано, че ще се състезават само органични резултати.

Все пак не губете надежда, ако сте решили да участвате, защото на горепосочената дата ще има томбола измежду първите 100 резултата. Ще се разиграва ултрабук Acer на стойност две хиляди лева. Има още много награди, но за тях може да прочетете на сайта, на който става записването: https://www.socialni.bg. Една от тях не е много голяма, но пък супер симпатична – уикенд за двама във вила Мечи чал, Чепеларе.

Като човек, който се занимава вече доста години с оптимизация и маркетинг за търсачки, искам да посоча моите фаворити в състезанието.

Няма как да не спомена най-кадърно написаното до момента – това в блога на Андон Иванов. Едно отлично ревю точно като за потребителите. Без излишни думи и суперлативи, личи, че не е писано като само за участие в състезанието.

В блога на Адрей от Пловдив също се появи статия за състезанието, която засега е на 20-то място, но пък Андрей беше споменал, че няма да участва на този етап. Дано промени решението си, защото е един от най-нестандартните SEO-та, които познавам. Андрей ме изненада и с ревю на спонсора Ноутбук.бг, което също има големи шансове за добро класиране, ако му се даде малко пуш.

Друг пловдивчанин, експерт в оптимизацията за търсачки, също заяви публично участие със свой сайт, но все още не го виждам сред записаните. Във Facebook видях, че щели да участват само мъже от фирмата му, но така и не разбрах тази дискриминационна закачка. :)

В двата най-големи уебмастърски форума се отчетоха с теми със заглавието, но дали ще се включат, е рано да се каже. Темата от searchengines.bg се изстреля в топ 10 един ден след пускането й, и все още отлежава там.

Откакто се появиха домейните на кирилица, не може да се мине без участието им в състезания от подобен род. Домейнът с многозначително име защоейсър.com засега успява преборва конкуренцията на славянските си братовчеди.

Разбира се, появиха се домейни съдържащи цялата фраза, а именно:

zashto-tryabva-da-kupim-acer-ot-notebook-bg.com
zashto-tryabva-da-kupim-acer-ot-www-notebook-bg.com
zashtotrqbvadakupimacerotwwwnotebookbg.com
zashtotryabvadakupimacerotwwwnotebookbg.com
zashtotrabvadakupimacerotwwwnotebookbg.com
zashtotriabvadakupimacerotwwwnotebookbg.com
zashtotrqbvadakupimacerotwwwnotebookbg.net

Като хората, стоящи зад първия домейн, са си направили Фейбук апликация. Тя не прави нищо особено, но пък е социално, нали :) ?

По някое време 4 от 5-те домейна бяха в топ 10, но състезанието е в самото начало и е трудно да се каже дали домейните са дали сила на класирането.

Страницата за записване в състезанието е на 40-то място без да има шанс за участие, но ще е интересно дали ще успее да се задържи в топ 100 без нито един екзакт мач анкор. Ще ми бъде интересно също така как ще се класира тази статия, ей така за спорта.

Един от участниците се е записал с домейн от скъсяващата URL адреси услуга на google – goo.gl. Хитро, като се има предвид, авторитета на домейна. Все още не го срещам в СЕРП-а,  но време има. Който иска да се пробва, има още куп услуги за скъсяване на УРЛ, напр fb.me. Това е един добър начин за заобикаляне на правилото за един домейн – едно участие, но да не забравяме, че все пак трябва да се класира скъсения адрес!

Невероятно е, че блогове в блогспот, направени за състезанието, никнат като гъби, но няма да могат да участват, защото условията са, че един домейн може да участва само един път. Вероятно ще бъдат ползвани за сателити или ще се включат в коалиции за покоряване на върха.

Ревю за състезанието може да прочетете в блога на Ваня Петрова.

Ако искате да видите пълния списък на всички записани участници,  кликнете тук.