Ако случайно сте попаднали на тази статия и заглавието Ви звучи като поема на китайски, НЕ бързайте да затваряте.

Става дума за две услуги за съхранение на Вашите файлове в интернет. Ще кажете: “О, ма то има abv-то си има чекмедже”. Има, но тук започват разликите. Двете услуги така работят, че реално създават папка (фолдър), който сякаш е част от файловата система на компютъра Ви, но всъщност файловете се съхраняват в интернет.

Другата благинка е, че може да вържете, колкото си искате устройства към двата сайта и ще имате достъп до домашното си п*рно във всяка точка на света, където има интернет.

Първото решение в световен мащаб (или може би най-известното първо решение) е DropBox. To предоставя безплатно 2 GB и възможност да го увеличите до 16 без да плащате. Всеки доведен от Вас потребител, ще качи с 500 MB пространството Ви. Още малко мегабайти може да получите от споделяне във ФБ, туитър, преминаване през всички части на ръководството за употреба.

Няма как да не се появи и клонинг в лицето на Copy.com (хубав домейн). Там започвате с 5 GB като всеки доведен от Вас потребител ще Ви донесе още толкова. Всичко е временно, но докога на сайта им не пише.

Имайте предвид, че бонусите и при двата сайта се получават след като референтът инсталира приложението поне веднъж. Като стана дума за инсталиране, DropBox предлагат множество варианти за операционни системи и устройства:

– Windows, Mac, Linux (три дистрибуции Ubuntu, Fedora, Debian, както и сорс, който може сами да си компилирате;
– има приложения за android, iPhone, iPad, BlackBerry, даже и за Kindle;

Копитата предлагат за Уиндоус, Мак, Линукс (само tgz архив), приложения за андроид и МакОС.

Добрата новина е, че можете да инсталирате и двете приложения успоредно, като на едното да си пазите медицинските филми, а на другото – важната документация. Ако случайно всичките Ви устройства се крашнат, имате достъп да файловете си онлайн, а най-хубавото е, че можете да споделяте файловете с други хора.

Казано с две думи, и двете услуги са полезни, особено за устройства, които имат малка памет.

Ако още не ви е ясно какво представляват двете услуги, прочетете повече по въпроса.