Всички знаем колко важно е потребителското поведение за SEO в частност степен на отпадане (баунс рейт) и време на престой на сайта. Оказва се, че аналитикс не може да се справи с втория фактор, ако баунс рейтът е 100%. Или по друг начин казано, ако потребителят е посетил само една страница от Вашия сайт, то в аналитикс ще се отчете баунс рейт 100% и време на престой … 0, независимо дали потребителят е стоял 1 секунда или 1 час!!! Ако не вярвате, разгледайте си аналитикса. Тук писах по-подробно.

Оказва се, че има реален шанс да “накарате” Гугъл да отчита времето за престой. Благодарение на този младеж се сдобих с код, който се добавя в аналитикса и променя отчитането на баунс визитите. Та, в аналитикс кода намирате

(function() {
var ga =

и точно над него (предишния ред) поставяте

setTimeout("_gaq.push(['_trackEvent', 'NoBounce', 'Over XX seconds'])",YYYYY);,

където XX е времето, до което искате да отчитате престоя на сайта си в секунди, а YYYYY същото време, но в милисекунди. Аз съм сложил 30 и 30000 съответно. С други думи всички посещения до и над 30 секунди се отчитат правилно в аналитикса ми. Защо не слагам 1 секунда? Много просто – всяко баунс посещение се отчита като не-баунс. Т.е. ако сложите 1 секунда, ще имате баунс рейт под 1 %, което е не само нереално, но и прилича на манипулация. Считам 30 секунди за напълно реално време за потребителя да се ориентира в страницата, на която е попаднал.

Разбира се, всеки сайт има специфики и Вие ще съобразите най-добре какви времена да зададете, Надявам се този код да ви помогне по-добре да изучавате Вашите посетители.