Откакто веганствам, хората постоянно ме питат какво ям. Отговорът винаги е всичко без животински продукти. Маслинова паста Брускета е едно от нещата, които похапвах с удоволствие дори в карниворския си период. Тъй като цената ѝ е сравнително висока – около 20 лв за килограм, реших да си направя сам.

Резултатът е повече от убедителен и като себестойност, и като вкус. За съжаление правих всичко на око и ще ми е трудно да посоча някакви мерки. Но не се притеснявайте, дори от някоя от съставките да сложите повече или по-малко, няма как да сбъркате – все пак основната съставка са маслините.

Аз използвах зелени обезкостени, но мисля че би се получило и с черни или шарени. Важното е да са обезкостени, защото ако трябва да им махате костилките, ще разберете защо цената на Брускетата е толкова висока и вероятно ще се откажете.

В купата на робота слагаме нож за кълцане и сипваме около:

– 350 грама обезкостени маслини (както вече писах, зелени в моя случай);
– 7-8 бр каперси, нарязани на две предварително;
– 12-ина парчета сушен домат, нарязани на четвъртинки предварително;
– известно количество мазнина, от буркана на сушените домати;
– слага се и малко риган, но аз пропуснах, защото забравих :).

Всичко се кълца, мели, врътка и прочее, докато парчената станат толкова големи, че ножът не може да ги смели по-ситно. Наложи ми се да разбъркам два пъти, преди окончателното пълно смесване, тъй като част от сместа се полепва по стените от центробежните сили, предизвикани от ножовете.

Така получената паста се маже върху филийки и е чудесно предястие, а за хора като мен минава и за основно.